CSlogo

CyberSupport.hu

A 240 millió dolláros jelszó

Egy svájci programozó, Stefan Thomas, aki San Franciscóban él, egy különleges helyzetben találta magát. Bár a bitcoin befektetése rendkívül jövedelmezőnek bizonyult számára, egy apró hiba miatt nem fér hozzá a vagyonához. A programozó 2011-ben 7200 bitcoint kapott egy animált videó elkészítéséért, amelynek címe „Mi a bitcoin?”. Akkoriban ezek az érmék mindössze két dollárt értek darabonként. Azonban a bitcoin értéke az évek során jelentősen megnőtt, és ma már egy bitcoin több mint 34 ezer dollárt ér. Ez azt jelenti, hogy Thomas kriptovalutája ma közel 240 millió dollárt ér, ami 87 milliárd forintnak felel meg.

De van egy kis probléma. Thomas az érméit egy jelszóval védett IronKey pendrive-on tárolta, és az évek során elfelejtette a jelszót. Ráadásul a pendrive tíz helytelen próbálkozás után automatikusan törli a rajta tárolt összes adatot. Thomas már nyolcszor próbálkozott a jelszó megadásával, így már csak két próbálkozása maradt.

A programozó két csapatot alkalmazott, hogy segítsenek neki a jelszó visszaszerzésében. Ezen kívül egy harmadik csoport, az Unciphered, is felajánlotta segítségét. Az Unciphered egy seattle-i startup, amely kifejlesztett egy technikát, amely lehetővé teszi a jelszavak feltörését anélkül, hogy a pendrive törölné a rajta tárolt adatokat. A cég már bemutatta ezt a technikát a Wired újságírójának, és sikeresen feltört egy titkosított IronKey pendrive-ot.

Bár az Unciphered készen áll arra, hogy segítsen Thomasnak, a programozó egyelőre visszautasította az ajánlatukat. Egy évvel ezelőtt már megállapodott két másik csapattal, és mindkét csapatnak fizet, függetlenül attól, hogy melyikük találja meg a megoldást. Thomas elkötelezett a jelenlegi csapatai mellett, de nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a jövőben az Unciphereddel is együttműködjön.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük